Det lönar sig att klaga

För ett par dagar sedan rapporterade ett stort antal tidningar om de politiska partiernas närvaro i sociala medier. Det var det privata nyhetsföretaget Retriever som sammanställt en rapport, som plockades upp av TT och sedan återrapporterades av övrig media.

Ett av påståendena som framfördes var: ”På Facebook toppar Sverigedemokraterna med drygt 68 000 följare”. Piratpartiet – som har över 80 000 följare på facebook – var inte med i undersökningen.

Så jag mejlade Retriever och klagade på det:

Hej,

Nu närmar sig EU-parlamentsvalet i maj. Det är svårt att få upp EU-frågor på den politiska agendan, trots att majoriten av alla ärenden i kommunfullmäktige berörs av bestämmelser på EU-nivå.

Då möts jag i en mängd tidningar av er nyhet kring politiska partier på sociala medier. Exempelvis: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-storre-an-m-i-sociala-medier_8972596.svd

Vad jag inte begriper är hur ni kunnat missa Piratpartiet, som har två mandat i EU-parlamentet (dvs. 10 % av de svenska mandaten) och klart flest följare på Facebook. Sverigedemokraterna må ha 68 000 följare, men vi har 81 000.

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester

Det dröjde inte länge innan jag fick svar:

Hej Torbjörn!

Tack för ditt mail och information!

I den undersökningen vi publicerade i lördags valde vi att endast mäta riksdagspartierna och partiledarna men självklart är det väldigt intressant att lyfta fram att ni är störst på Facebook. Vi kommer att publicera den här undersökningen varje månad fram till valet så vi lägger till er i nästa undersökning.

Under mars/april kommer vi att göra en analys om supervalåret och hur rapporteringen ser ut kring EU-valet och riksdagsvalet. En av sakerna vi kommer att lyfta är vilka frågor som partierna driver och då tar vi med samtliga partier som har mandat i EU-parlamentet och riksdagen.

Med vänlig hälsning
Ioanna Lokebratt

Slutsatsen? Det lönar sig att klaga när medier glömmer bort Piratpartiet.